home bouwwerken kroniek personeel overzicht materieel dienstregelingen internationaal verkeer sporenplannen fotocollecties kunst links over deze site

Als u op- of aanmerkingen heeft, of meer informatie, of u heeft een relevante foto: mailt u dan gerust naar contact@duitslijntje.info. Ik help ook graag met genealogievragen van mensen die aan het Duits lijntje gewerkt hebben.

Over de auteur

Sander Leemans.

Deze site wordt onderhouden door Sander Leemans. Ik ben geboren in Boxtel, en heb de spoorwegen altijd fascinerend gevonden. Met name hoe de verschillende delen, zoals rails, gebouwen, materieel en personeel, samenkomen en met andere spoorwegmaatschappijen een werkend geheel vormen (ga maar na: men kreeg het voor elkaar om wagons met reizigers trein in en trein uit te rangeren van Vlissingen tot Wenen, en het liep niet allemaal continu in de soep), en hoe technologische, maatschappelijke en politieke aspecten dat beïnvloedden.

In het dagelijks leven ben ik informaticawetenschapper aan de RWTH in Aken, Duitsland. Mijn professionele website vindt u hier.

Deze site is niet commerciëel, bevat geen advertenties of trackers, en plaatst geen enkele cookie. Er wordt zelfs geen bezoekersteller bijgehouden: als u het leuk vindt, stuur me dan een e-mailtje. Ik streef ernaar om voor elke geplaatste foto toestemming te vragen; indien u meent dat dat niet gelukt is, neemt u dan contact op.

duitslijntje.info in nummers

Hoe het zover kwam...

Van jongs af aan is de auteur geïnteresseerd in de spoorwegen, en voornamelijk in het Duits lijntje, dat vanaf zijn geboorteplaats Boxtel naar Wesel liep. Pas op de universiteit ging het kriebelen om daar wat meer mee te doen: websites waren inmiddels gemeengoed. Bij het vak 'data mining' aan het eind van de bachelor werden er clusteringtechnieken behandeld: dat zijn technieken om uit een grote hoeveelheid gegevens het datapunt te vinden dat het dichtst bij een gegeven datapunt ligt. Dit leek de auteur wel aardig om op het Duits lijntje toe te passen: er waren nog niet zo veel foto's beschikbaar, en gegeven een jaartal en een afstand vanaf Boxtel (kilometer), kon zo'n techniek altijd een foto laten zien die min of meer in de buurt kwam. Er hoefde dus niet overal meteen een foto bij te staan om toch een complete website te hebben! Op 8 april 2010 ging de eerste versie live op zijn eigen domein: http://duitslijntje.info.

versie 1 van deze website
eerste versie van deze website. Met de sliders aan de linker- en onderkant kon een kilometer en jaartal gekozen worden, waarna de website het dichtstbijzijnde station en afbeelding toonde.

Op technisch vlak was deze eerste website (die het nog steeds doet en actueel is, maar niet meer alle categoriën heeft) vooral een bundeling van experimenten waarmee de auteur oefende met de technieken van toen: database in SQL, dynamische website met PHP, en animaties en data mining met Javascript (CSS had toen nog geen animaties). Met de jaren werd de site steeds uitgebreider: er kwamen steeds meer foto's, bouwwerken en andere categoriëen bij, waardoor de zoek-de-dichtstbijzijnde-foto-techniek en de technische foefjes steeds meer in de weg zaten. Het kantelpunt was de pagina met internationale treinen: na een Kerstvakantie uitzoekwerk om alle stations waar je in 1914 zonder overstappen kon komen over het Duits lijntje (een lijst die Vlissingen, Brussel, Antwerpen, Berlijn, Triëst, Wenen en Hamburg bevat) en alle treinen waarmee dat kon in te voeren, moest er wel een nieuwe site komen waar dat werk tot zijn recht kwam. Dus werd het tijd voor wat simpelers: de huidige, tweede, versie.